Στην Υγεία «θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις, νέες», επέμεινε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, αλλά αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι και αυτές θα περιλαμβάνονται στη λογική του 1+1 (μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση).
Προκειμένου να δικαιολογήσει το παράλογο της δήλωσης, είπε δύο διαφορετικές δικαιολογίες μέσα σε δευτερόλεπτα.
Πρώτα, υποστήριξε ότι «μπορεί να κοπούν από αλλού» θέσεις, χωρίς να αναφέρει ποιος κλάδος του Δημοσίου διαθέτει τόσες χιλιάδες υπαλλήλους που να μπορεί να υποστεί μείωση δυναμικού κατά 10.000 άτομα και να συνεχίσει να λειτουργεί.
Αμέσως μετά, έκανε στροφή 180 μοιρών και είπε πως «δεν είμαστε πια σε σκληρούς μνημονιακούς περιορισμούς. Αν κρίνουμε ότι 1-2 χρόνια πρέπει να κάνουμε λίγες παραπάνω προσλήψεις και να τις ισορροπήσουμε στη συνέχεια, μπορούμε να το κάνουμε».
Αναφερόμενος στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εφημερίες και «κατηγόρησε» γιατρούς ότι βάζουν ως επείγοντα τακτικά περιστατικά, για να πάρουν προτεραιότητα για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις. «Δεν είναι πραγματικά επείγοντα αυτά τα περιστατικά, το χειρουργείο με την επίκληση επείγοντος “τρώει τη θέση” άλλου χειρουργείου». Παράλληλα, αμφισβήτησε ευθέως διοικήσεις νοσοκομείων, λέγοντας ότι «κάποιοι δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων». Δεν σχολίασε αντίθετα καθόλου την δραματική αδυναμία του υφιστάμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και των εν λειτουργία στελεχωμένων υποδομών, να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών για χειρουργία. Έθεσε μόνο θέμα «σειράς», πρακτικά στέλνοντας όποιον δεν μπορεί να περιμένει επί μήνες για τον ίδιο ή κάποιον συγγενή του, στην «αγκαλιά» των ιδιωτών. Σημειωτέον, των ιδιωτών που προωθείται η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν τις δημόσιες υποδομές…
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της διακομιδής ασθενών, αναφερόμενος αρχικά στα νησιά, όπου «έχουμε δυνατότητες από την Πυροσβεστική και τον Στρατό, να καλύψουμε ανάγκες και θα το κάνουμε, έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο». Σημειώνεται ότι οι διακομιδές εκατοντάδων ναυτικών μιλίων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα είναι οι πλέον δαπανηρές σε καύσιμα και απαιτητικές σε πληρώματα. Με την χρήση πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων ή κρατικών υπηρεσιών, το κόστος μετατίθεται τελικά στους φορολογούμενους.
Εκεί που υπάρχει μικρότερο κόστος, αντίθετα, δηλαδή προοπτική κερδών, η λογική Μητσοτάκη φαίνεται ότι είναι διαφορετική, ξεκινώντας από τα ασθενοφόρα οχήματα στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Σε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης … ο ασθενής πρέπει να φτάσει τελικά στο νοσοκομείο … από τη στιγμή που δεν πληρώνει, δεν τον ενδιαφέρει αν θα πάει κατ’ ανάγκην με το ΕΣΥ ή με κάποιο άλλο ασθενοφόρο», όπως υποστήριξε, «ξεχνώντας» και πάλι να αναφέρει ότι το Δημόσιο και οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα πληρώνουν τον ιδιώτη εργολάβο που θα παρέχει τα ασθενοφόρα.
Και οι προοπτικές κερδοφορίας φαίνεται να απογειώνονται κυριολεκτικά με τα ιδιωτικά ελικόπτερα για την ηπειρωτική χώρα που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα μισθώσουμε υπηρεσίες ελικοπτέρων για να κάνουμε αυτή την πολύ γρήγορη αεροδιακομιδή για την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για διάσωση σε ένα βουνό … είτε για περιστατικό σε χωριό που το ασθενοφόρο θέλει εκ των πραγμάτων μία ώρα για να πάει … θα έχουμε έξι βάσεις ελικοπτέρων … θα μισθώσουμε αυτές τις υπηρεσίες από το εξωτερικό, γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία να πετάει ελικόπτερο σε βουνό, δεν είναι κάτι το οποίο το ξέρουμε». Και πάλι, κατά Μητσοτάκη, ο φορολογούμενος που θα πληρώνει αυτές τις μισθώσεις υπηρεσιών, θα τις απολαμβάνει «δωρεάν».